Mollen, de één vindt ze schattig, de ander gruwelt ervan, maar zodra ze huishouden onder het gazon en het ene na het andere zwarte heuveltje bovenop de egale grasmat tevoorschijn toveren, is iedereen ze liever kwijt dan rijk.

Het hebben van mollen in je tuin is helemaal geen slecht teken. Het betekent dat je goede grond hebt, niet te nat en niet te droog, waar de mol diep in kan graven en die bovendien boordevol regenwormen zit. Bollen en planten laten ze in principe met rust, maar ze kunnen soms wel de grond onder hun voeten weggraven, waardoor toch schade ontstaat. Verder kan een mol absoluut geen kwaad en zijn ze zelfs bijzonder nuttig. Naast regenwormen (die we het liefst zouden houden) eet een mol namelijk ook minder favoriete dieren, zoals slakken en larven van (schadelijke) insecten. Daarnaast doen ze aan grondverbetering, beluchten de grond en mixen humus uit de bovenlaag met de diepere aardlagen.
Als er eenmaal een mol aan de slag is gegaan onder je gazon, dan lijkt het alsof er geen einde komt aan zijn graafdrang, maar het houdt écht een keer op. Als de mol eenmaal klaar is met zijn ondergrondse stelsel van gangen, is het (voorlopig) afgelopen. Het enige graafwerk dat een mol dan nog uitvoert is wat onderhoud aan de gangen. Ook ’s winters, als de mol wat dieper moet graven op zoek naar voedsel, kunnen opnieuw molshopen ontstaan. Maar je hoeft niet bang te zijn dat er meerdere mollen komen, want het zijn erg solitaire en territoriale beestjes die geen andere soortgenoten in de buurt dulden. Desondanks kan het driftige graafwerk je flink op je zenuwen werken, hoe graag je ook de natuur zijn gang wilt laten gaan.
Je kunt natuurlijk vallen uit gaan zetten, maar diervriendelijker (en beter voor je eigen gemoedstoestand) is het als je besluit om er niet wakker van te liggen. Zo’n molshoop is misschien niet zo’n fraai gezicht, maar je kunt er iets heel nuttigs mee doen. Het omhoog gewoelde zand kunt je namelijk verzamelen om planten te kweken. Omdat het van diep komt, is het onkruid en ziektekiemen vrij en vormt dus een uitstekende basis om te gebruiken als zaai- of stekgrond.
Voor het beste resultaat meng je deze grond met gelijke delen scherp zand (om de grond wat armer te maken) en turfstrooisel (om de grond beter vocht te laten vasthouden). Als je het zand voorzichtig wegschept, dus zonder de gangen te beschadigen, krijg je geen nieuwe molshoop op die plek. Het zand is voor de mol ‘afval’ uit de tunnels en dient verder geen enkel doel meer. De kale plek die achterblijft in het gazon, zaai je gewoon in met gazonzaad en na een tijdje zie je er niets meer van.

Shera van de Witteboer van de site: https://wroeten.nl/tuin/de-mol/