Je volkstuin is van jezelf. Ook al zijn er regels op een volkstuincomplex (vaak over zaken als kasjes, maximale hoogte van een afscheiding, etc.), voor 90% kun je zelf bepalen wat je wilt op je eigen volkstuin. Wil je groenten, fruit, kruiden, bloemen of allemaal. Hoe wil je het indelen, invullen, aankleden; je kunt al je creativiteit kwijt in het ontwerpen en creëren van je eigen moestuin. Je kunt er tuinieren op de manier zoals jij wilt, zo lang je buren geen last van je hebben.
Wanneer wordt het overlast? Het is op onze tuinen verboden om milieu beschadigende bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er zijn alternatieven.
Op onze tuin is het toegestaan om ongedierte te verwijderen. Dit mag echter nooit gebeuren met middelen die ons milieu schaden. Ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook giftig voor (huis)dieren en nuttige insecten. Gebruik daarom altijd milieuvriendelijke, biologische producten.
Het is vervelend als je bijvoorbeeld hoge bonenstaken zó plaatst dat ze de tuin van je buren een stukje overschaduwt. Dat geldt ook voor fruitbomen; die moeten regelmatig worden gesnoeid en soms moet je ook het wortelstelsel snoeien. Onkruid dat te lang doorgroeit vormt zaad dat uiteindelijk over de hele tuin waait. Wieden dus.
Dan is er bijvoorbeeld kweekgras
Kweekgras is een wortelonkruid die onder de grassen ingedeeld wordt. Kweekgras verankert zich met lange witte wortels. Beschadig je de wortels van kweekgras dan staat dit gelijk aan vermeerderen. Kweekgras wordt, afhankelijk van de situatie en soort, 30 tot 120 cm hoog. Kweekgras komt in bloei in juni/augustus en bloeit met een aarvormige bloem groengeel van kleur. Kweekgras kan zeer goed tegen droogte en kan grote stevigheid geven aan de schuine slootkanten door zijn uitgebreide wortelgestel. Het is doffe ellende als je kweekgras cadeau krijgt van je buren.
En tenslotte hebben we natuurlijk de mol. Lees hier meer over bij Leden aan het woord.