Zadenbieb in de Bibliotheek Leusden een succes

 


Er zijn wereldwijd bedrijven die het patent op zaden claimen. Het gevolg hiervan is dat er veel minder zaden beschikbaar komen. Dat heeft weer grote gevolgen voor de biodiversiteit.

De zadenbieb vraagt aan de leden om zelf zaden te oogsten en die weer in te komen leveren.  

Met dank aan Ditta Doornekamp, tuin 13

 

 

Zadenbieb in de Bibliotheek Leusden een succes 

Vorig jaar Mei zijn we in de Bibliotheek Leusden een zadenbieb gestart. Dat het moment er rijp voor was, bleek wel uit de vliegende start die we gemaakt hebben. In drie maanden tijd hadden al meer dan honderd mensen zich ingeschreven. De reacties van de leden waren ook ronduit positief. Men vindt het een heel mooi en eenvoudig plan. De mond tot mondreclame doet vervolgens de rest. 

Waarom 
Het idee achter een zadenbieb is dat mensen er (gratis) lid van worden. Leden mogen één keer per maand max. drie zakjes zaad komen ‘lenen’. De zadenbieb vraagt aan de leden om zelf zaden te oogsten en die weer in te komen leveren.  
Op deze manier bieden we mensen de mogelijkheid om zelf hun voedsel (op kleinere of op grotere schaal) te telen. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. Vroeger was het veel gewoner dat veel mensen zelf hun groentes en bloemen kweekten. Tegenwoordig halen we het vooral bij de supermarkten en laten het telen aan grote bedrijven over. Een andere reden is dat er wereldwijd bedrijven zijn die het patent op zaden claimen. Het gevolg hiervan is dat er veel minder zaden beschikbaar komen. Dat heeft weer grote gevolgen voor de biodiversiteit. In dat verband zijn ook bloemen belangrijk. Bijen bijvoorbeeld hebben het zwaar en zij zijn van groot belang voor onze voedselteelt. En van insecten leven de vogels weer etc etc .

Bibliotheken 
In Friesland is in 2017 de eerste zadenbibliotheek van start gegaan. Drie jaar later waren er in het noorden al twintig zadenbiebs, waarvan één in Drenthe.  Binnen Bibliotheek Eemland hebben wij een culinaire collectie. Daar past zaaien en oogsten van groente en fruit heel goed bij. De pilot die we gestart zijn was succesvol. Daarom starten we nu in onze locaties  Woudenberg en Baarn ook een zadenbieb. Zodra Corona het mogelijk maakt om de bibliotheek weer open te stellen voor publiek, gaan de zadenbiebs open.  
Sinds afgelopen zomer is er naar ons voorbeeld ook een zadenbieb in Soest. En het lijkt erop dat ook elders in het land allerlei initiatieven op dit vlak starten. 

Samenwerking 
Het succes en de doorgang is voor een belangrijk deel afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers.  
Het vullen van de zakjes zaad wordt door hen gedaan.  
Ook hebben we een samenwerking met oa.  theetuin Den Heyligenberg.  Zij oogsten zaden voor de zadenbieb.  

Kenniscloud 
Verder hopen we via Kenniscloud.nl (een initiatief van de bibliotheken; dit is een niet-commercieel alternatief voor Facebook) een community op internet te starten en te faciliteren.  Hier kan iedereen deelnemen aan gesprekken rondom hele diverse thema’s.  Zo is er ook een Kennisgroep voor de Zadenbieb Leusden.  Hier kan iedereen allerlei belangrijke informatie rondom tuinieren en de zadenbieb met elkaar delen. 

Hanneke de Witte
Bibliotheekmedewerker Leusden en Woudenberg