Zelf zeep maken in coronatijd

 


Nou ja…. zeep van eigen tuin dat is misschien iets te optimistisch…. maar wel met zelf gekweekte ingrediënten. Rozenbottel, Oost-Indische kers, walnoten, lavendel, rozemarijn….. het kan allemaal in zeep verwerkt worden. Voor de geur, de werking of de kleur. Mijn eigen gemaakte zeep is zonder plastics, erg zacht en ruikt heerlijk naar eigen smaak.

 

 

Aangestoken door een vriendin en ingegeven door de Corona, heb ik mezelf ook een nieuwe Coronahobby aangemeten. Al eerder maakte ik zelf wasmiddel en shampoo. Nu dus zeep….

Zo trok ik in januari met spa mijn tuin in, op zoek naar 500gr smeerwortel wortels. De smeerwortel is de plant met de grote groene bladeren en kleine paarse bloemetjes. Waarschijnlijk heb je ‘m niet zelf in de tuin gezet, maar is ‘ie aan komen waaien. Ook een super plant om mulch van te maken, omdat de bladeren rijk zijn aan mineralen, m.n. kalium en ijzer. Ze houden van humusrijke grond. En voor je tuin zijn ze ook nuttig, ze verbeteren de structuur en halen mineralen naar boven.

In de winter trekt de plant zich terug in de wortels. De wortels bevatten calcium, kalium, ijzer, magnesium, vitamine C, D, E en een beetje B12. Daardoor krijgt de smeerwortel diverse verlichtende eigenschappen toegedicht, vooral voor bijvoorbeeld eczeem en psoriasis. Het verzacht je droge huid en stimuleert genezing van wonden.

Januari was dus een mooi moment de voedingsrijke wortels te oogsten. Al viel dat nog wel tegen, ik haalde niet zo heel veel van de plant die ik vond. En die wortels zaten best diep. De gevonden wortels verwerkte ik op drie manieren in de zeep. Ik maakte er een smeerwortelmaceraat in olijfolie van, door het tot 5x toe te verwarmen in olijfolie en weer af te laten koelen. Ik trok thee en maakte smeerwortelpoeder.

De basis van de zeep bestaat uit cacaoboter, kokosolie en de smeerwortelmaceraat. De groene en bruine kleuren komen van de smeerwortelpoeder, chlorellapoeder en groene klei. Het maken van de zeep is best een proces. Na alle voorbereidingen, meng ik de oliën en verwarm ik deze tot 45graden. Apart van de olie meng ik de thee met de natronloog. Door de chemische reactie wordt dit warm (zo’n 90graden) en moet afkoelen tot 45graden. Als beiden 45graden zijn, kunnen ze bij elkaar en dan met de staafmixer mengen totdat het eruit ziet als vanillevla. De etherische oliën kunnen erbij. Ik heb toen het mengsel in vieren gesplitst en elk deel een eigen kleur gegeven. Vandaar het kleurrijke resultaat.

De fotoserie is van de rozenbottelzeep die ik heb gemaakt. Hier is de kleur gemaakt door meer en minder rozenbottelmoes toe te voegen. Deze had ik gemaakt van zelfgeplukte rozenbottels.

De volgende zeep wordt een walnotenzeep, met walnoteninkt gemaakt van de schil van de walnoot. En in het voorjaar een brandnetelzeep.

Kortom, de tuin laat veel ruimte voor creativiteit en experiment!

Marjon, tuin 60