een vijg is lekker

De verzorging van een vijgenboom

We hebben op ons tuinencomplex een paar tuinen waar een vijgenboom staat. Vijgen zijn heerlijke vruchten maar de boom kan te groot worden voor een moestuin zoals bij ons op het complex. De takken kunnen te wijd uitgroeien boven de tuin van de buurman en ook de wortels vertakken zich makkelijk naar alle kanten. Dit kan je geïrriteerde buren opleveren. Daarom hieronder wat tips.

Vijgenbomen in de volle grond
De makkelijkste oplossing is natuurlijk de vijgenboom te plaatsen in de volle grond. Het zijn gezonde en sterk groeiende bomen die amper problemen met zich mee brengen. De Nederlandse bodem, indien de grondwaterstand niet te hoog staat, voldoet prima. Bovendien is het makkelijker omdat de vijgen veel minder beregening vragen dan wanneer ze in een pot staan. Wat stenen voor de drainage en een beetje kalk in de grond bevordert de groei van de vijg.
Vijgenbomen zullen in de volle grond heel snel gaan groeien met als gevolg dat ze dunne lange uitlopers krijgen die in de winter zullen bevriezen, indien ze buiten staan. Dit is te voorkomen door de vijgen in een schrale grond te planten. Als je ze weinig ruimte geeft voorkom je dat veel wortels schieten. Dat kan bijvoorbeeld door of ze naast een muur te plaatsen, of in een ingegraven kuip te zetten, of op een bedje van stenen in de grond te plaatsen. Het is van belang deze bomen te snoeien hierdoor krijgt u een mooie boom.

Snoeien van een vijgenboom
Net als bij alle andere vruchtbomen zijn er drie vormen van snoeien: plantsnoei, vormsnoei en vruchtsnoei. Daarnaast is er ook nog de wortelsnoei.
De eerste twee vormen zijn om een model in de plant te krijgen.

Bij de vruchtsnoei van een vijgenboom moet worden gedacht aan het jaarlijks intoppen of halveren van de té sterk groeiende, lange en onvruchtbare scheuten. Oude, onvruchtbare takken kunnen volledig worden verwijderd. Uiteraard moeten de jonge, goed uitgerijpte toppen met de jonge vruchten bespaard blijven. Dit is tenslotte de oogst van het volgende seizoen.
Wanneer een vijgenboom te hard groeit, kan de groei in toom worden gehouden door jaarlijks op een halve tot één meter vanaf de stam de wortels met een spade rondom af te steken.

Alle snoeiwerkzaamheden worden tijdens de rustperiode, van november tot februari, uitgevoerd. Tijdens de zomermaanden kan de vorm wat gecorrigeerd worden of de wortels worden afgestoken voor een eventuele groeirem.

Meer lezen: www.bergerie.nl