Zadenbieb

 

Bibliotheken
In Friesland is in 2017 de eerste zadenbibliotheek van start gegaan. Drie jaar later waren er in het noorden al twintig zadenbiebs, waarvan één in Drenthe.  Binnen Bibliotheek Eemland hebben wij een culinaire collectie. Daar past zaaien en oogsten van groente en fruit heel goed bij. De pilot die we gestart zijn was succesvol. Daarom starten we nu in onze locaties  Woudenberg en Baarn ook een zadenbieb. Zodra Corona het mogelijk maakt om de bibliotheek weer open te stellen voor publiek, gaan de zadenbiebs open.
Sinds afgelopen zomer is er naar ons voorbeeld ook een zadenbieb in Soest. En het lijkt erop dat ook elders in het land allerlei initiatieven op dit vlak starten.

Samenwerking
Het succes en de doorgang is voor een belangrijk deel afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers.
Het vullen van de zakjes zaad wordt door hen gedaan.
Ook hebben we een samenwerking met oa.  theetuin Den Heyligenberg.  Zij oogsten zaden voor de zadenbieb.

Kenniscloud
Verder hopen we via Kenniscloud.nl (een initiatief van de bibliotheken; dit is een niet-commercieel alternatief voor Facebook) een community op internet te starten en te faciliteren.  Hier kan iedereen deelnemen aan gesprekken rondom hele diverse thema’s.  Zo is er ook een Kennisgroep voor de Zadenbieb Leusden.  Hier kan iedereen allerlei belangrijke informatie rondom tuinieren en de zadenbieb met elkaar delen.