Drama voor de moestuin

 

Zevenblad is de schrik van een (moes)tuinierder. Als je het verwijderen ervan niet onmiddellijk aanpakt dan groeit het binnen de kortste keren door je hele tuin, bekruipt het de tuin van je buren en loopt het pad vol.

Zevenblad wordt gerekend tot het vervelendste onkruid in de tuin. Je kan Zevenblad enkel aanpakken door deze consequent uit te putten. D.w.z. door de energievoorraad van de wortels volledig leeg te laten lopen. Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad. Bladeren voorzien de wortels namelijk van energie door hun fotosynthese.

MAAR

Heb je echter een deel uit het oog verloren of te lang gewacht waardoor de bladeren de wortels opnieuw van energie voorzien hebben dan mag je opnieuw beginnen.

Bijgaand vonden we enige websites die goeie info geven mbt het verwijderen van zevenblad.

Directplant:

Ten Hoven

Appeltern

Mulchen

Sommige tuinders doen aan mulchen. Mulchen is een praktijk die al eeuwenlang wordt uitgevoerd en de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het gaat om  het bedekken van de bodem rond planten en bomen met een laag organisch materiaal, zoals bladeren, stro, compost, houtsnippers of grasresten. Maar let op met wortelonkruiden, zoals zevenblad, en onkruid dat al zaad heeft geschoten. Als dit in je mulchlaag terechtkomt, krijg je juist ongewenste gasten in je moestuin. En dat gebeurt met zevenblad al snel. 

Wil je dit middel gaan toepassen dan is het zeer belangrijk dat je goed weet hoe je deze werkwijze aanpakt.

Ook hierbij een paar websites

moesmeisje

moestuinweetjes

Er is overigens veel en veel meer te vinden op het web, dus struin rond als je Zevenblad op een natuurvriendelijke wijze wil aanpakken.